26.08.2025
Ichimliklar tarkibidagi shakar nima uchun ayniqsa zararli?
Yaqinda o‘tkazilgan keng ko‘lamli tadqiqot shuni tasdiqladiki, gazlangan ichimliklar va meva sharbatlari tarkibidagi shakar 2-toifa diabet rivojlanish xavfini sezilarli darajada oshiradi - tarkibida shakar bo‘lgan boshqa mahsulotlarga qaraganda ancha ko‘proq.
Tadqiqotga havola: (
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2161831325000493?via%3Dihub)
Suyuq qand tez so‘rilib, qonda glyukoza miqdorini keskin oshiradi. Bu insulinning ko‘payishiga va oshqozon osti beziga surunkali yuklamaga olib keladi. Vaqt o‘tishi bilan bu 2-toifa diabet rivojlanishining asosiy mexanizmi bo‘lgan insulinga rezistentlikni keltirib chiqarishi mumkin. Bundan tashqari, shirin gazli ichimlik - semirishning to‘g‘ridan-to‘g‘ri va tez yo‘li.
Butun mevalarni iste’mol qiling - ular tarkibida shakar so‘rilishini sekinlashtiradigan kletchatka mavjud.
Shirin gazli ichimliklar va sharbatlardan butunlay voz kechishni tavsiya etamiz.



Back to the list